niedziela, 3 listopada 2013

Kuchnia hiszpańska

Paella
 


Składniki :
  • 20 dag ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • cytryna
  • 15 dag mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • nitka szafranu
  • pęczek natki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania :  

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu i dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Posypać natką.

Gazpacho :

 Składniki :

  • 4 duże pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • ogórek
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kromki białego pieczywa
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka octu winnego

 Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem, dolewając oliwę. Przetrzyj przez sito i wstaw do lodówki na kilka godzin.


Churros : 


Składniki :

  •     30g masła
  •     szczypta soli
  •     2 łyżki cukru
  •     200g mąki pszennej
  •     2 jajka
  •     olej do smażenia
  •     cukier puder do posypania czekolada, sos czekoladowy lub gęsta polewa czekoladowa

Sposób przygotowania : 

     250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
    Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko. (Ciasto będzie dość gęste).
    Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
    Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
    Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. (Ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę). Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
    Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
    Podawać z rozpuszczoną czekoladą, sosem lub polewą.

 



Crema catalana:   

 

 Składniki :

  • 1 litr mleka
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru białego
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 laska kory cynamonu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru brązowego trzcinowego
 Sposób przygotowania : 

¾ litra mleka zagotować z dodatkiem cukru wanilinowego, cynamonu i skórki pomarańczowej oraz cytrynowej. Zdjąć z ognia, żółtka utrzeć z dodatkiem cukru, zalać je cienkim strumieniem gorącego mleka, energicznie mieszając rózgą. W pozostałym zimnym mleku rozprowadzić mąkę i także wlać do masy mleczno-żółtkowej, przecedzić przez sitko. Całość podgrzewać na bardzo małym ogniu do zgęstnienia, lecz nie doprowadzić do zagotowania, masę przelać do kokilek, po przestudzeniu wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wierzch posypać cukrem trzcinowym i za pomocą palnika karmelizować do powstania brązowej skorupki na powierzchni, można także wstawić deser do piekarnika z funkcją grill.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz