Paella
Składniki :
- 20 dag ryżu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
- 40 dag mrożonych krewetek
- cytryna
- 15 dag mrożonego groszku
- łyżka masła
- nitka szafranu
- pęczek natki
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu i dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Posypać natką.
Gazpacho :
Składniki :
- 4 duże pomidory
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- ogórek
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 kromki białego pieczywa
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- łyżka octu winnego
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem, dolewając oliwę. Przetrzyj przez sito i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Churros :
Składniki :
- 30g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania czekolada, sos czekoladowy lub gęsta polewa czekoladowa
Sposób przygotowania :
250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko. (Ciasto będzie dość gęste).
Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. (Ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę). Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
Podawać z rozpuszczoną czekoladą, sosem lub polewą.
Crema catalana:
Składniki :
- 1 litr mleka
- 6 żółtek
- 3 łyżki cukru białego
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 laska kory cynamonu
- otarta skórka z 1 cytryny
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki cukru brązowego trzcinowego
¾ litra mleka zagotować z dodatkiem cukru wanilinowego, cynamonu i skórki pomarańczowej oraz cytrynowej. Zdjąć z ognia, żółtka utrzeć z dodatkiem cukru, zalać je cienkim strumieniem gorącego mleka, energicznie mieszając rózgą. W pozostałym zimnym mleku rozprowadzić mąkę i także wlać do masy mleczno-żółtkowej, przecedzić przez sitko. Całość podgrzewać na bardzo małym ogniu do zgęstnienia, lecz nie doprowadzić do zagotowania, masę przelać do kokilek, po przestudzeniu wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wierzch posypać cukrem trzcinowym i za pomocą palnika karmelizować do powstania brązowej skorupki na powierzchni, można także wstawić deser do piekarnika z funkcją grill.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz